Verdens længste studie i trivsel

26 aug, 2021 | Ensomhed

I 1938 påbegyndte man et studie, omfattende 268 stk. 2. år studerende på Harvard University i USA. Formålet med denne ”Harvard Study of Adult Develompent” var at følge disse individers udvikling og sundhed i løbet af studiet. I trediverne var universitetet kun for mænd og studiet tog derfor udgangspunkt udelukkende i mandlige deltagere. Mændene var primært fra det mere privilegerede sociale lag. Senere tilkom 456 deltagere (også mænd) fra den fattigste del af Bostons indre by.

Efterhånden som studiet fortsatte inkluderedes også de oprindelige deltageres børn, og for ikke så lang tid siden, også deres ægtefæller.

I starten interviewede man deltagerne, som på det tidspunkt var knapt 20 år, samt deres forældre, grundigt omkring helbred og trivsel. Studiet har i de sidste 80+ år lavet årlige opfølgninger med deltagerne, både med spørgeskemaer, og sundhedsjournaler fra deres læger. Studiet har også lavet egne undersøgelser med hjerneskanninger og diverse prøver og målinger, som alt sammen lægges i en database.

Formål og livsmål

De unge deltagere i 1930’erne havde meget tilfældes med nutidens unge mennesker, og mente at vejen til lykken er mange penge og berømthed. I et helt andet studie interviewede man ”millenials” dvs. personer fødte i 0’erne, og spurgte dem, hvad deres største livsmål var. 80% svarede ”at blive rig” og 50% svarede ”at blive berømt”.

Men gennem årtierne har Harvard studiet vist, at dét der for alvor rykker på både helbred- og trivselsniveauerne, er gode relationer. Studiet omfatter personer fra varierende samfundslag, fra de mest privilegerede til de fattigste og mest udsatte. Men resultaterne er enstydige: Gode, kærlige og tætte relationer er afgørende for både trivsel og helbred, samt udsigten til et langt liv.

Privilegerede personer der var ’stjerner’ i den første halvdel af voksenlivet, kan ende svækkede og i stor mistrivsel. Personer med en turbulent start, kan ende som lykkelige og sunde mennesker senere i livet. Uanset samfundslag og baggrund. Det afgørende viser sig være, hvor gode relationer de har haft.

Midtvejstjek

En ekstra trivsels undersøgelse, når deltagerne var 50 år, viste senere, at de deltagere der var i stabile og trygge forhold når de var 50, var sundere og trives bedre 30 år senere, end de deltagere der enten ikke var i et forhold eller var i konfliktfyldte forhold i samme alder. Det var en bedre indikator end f.eks. kolesteroltallene.

Studiet viser at gode relationer får ofte mennesker til at passe bedre på sig selv. F.eks. ved at dyrke fysisk aktivitet, moderere alkoholindtag og stoppe med at ryge (eller lade være med at starte). Personer med gode nære forhold har ofte bedre copingstrategier for at komme igennem livets op- og nedture.

Ensomhed og helbred

Sociale kontakter er afgørende for menneskers helbred og trivsel. Det gælder hele det sociale netværk, men især de nære relationer med ægtefæller/kærester, familie og venner. Andre sociale fællesskaber er også vigtige, og får os til at føle os som en del af noget større. Jo mere socialt forbundet et menneske er til familie, venner og andre fællesskaber, jo større trivsel og bedre helbred.

”Ensomhed dræber!” siger Robert Waldinger, som er den 4. leder for studiet. Mennesker der oplever sig selv som ensomme, mistrives oftere og er mindre glade. Ensomheden påvirker hjernen og kroppen og helbredet svækkes tidligere i livet. Mange ensomme mennesker lever kortere.

Ensomhed er ikke det samme som at være fysisk alene. Ensomhed opstår også i kæresterelationer, i ægteskaber, blandt venner og i andre fællesskaber. Konflikter er enormt nedbrydende for helbredet. Forhold der mangler gensidig kærlighed og respekt svækker både helbredet og livsglæden, og er grobund for stor ensomhed.

Kvalitet fremfor kvantitet

Det er beskyttende at leve i varme og kærlige forhold. Det behøver ikke være rosenrødt hele tiden. Småskænderier behøver f.eks. ikke påvirke helbredet, selv om de er hyppige. Det vigtigste er, at begge parter føler, at de kan regne med den anden, når det virkelig gælder. I tykt og tyndt. Ikke udelukkende i kærlighedsredsrelationer og ægteskaber, men også i familierelationer og mellem venner.

Det er kvaliteten af relationen der er afgørende. Ikke hvor mange venner du har. Få men gode nære relationer er bedre for dit helbred, end mange overfladiske bekendtskaber. Trygge, stabile og kærlige forhold beskytter både krop og hjerne mod sygdom, aldringssvækkelse og hukommelses problemer.

Når du har brug for én at snakke med

Føler du dig ensom? Eller alene og trist eller ked af det? Terapi hjælper dig ud af ensomhedsfølelsen og videre i livet. Dit helbred – og hele dig – vil have godt af at gøre noget ved det.
Tag en gratis og uforpligtende samtale med mig. Skriv til mig her. Så er du på vej.

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *